8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii - de la lupta pentru drepturi elementare la celebrarea din prezent
Cum a început totul?
Originea Zilei Femeii datează încă din 1857, atunci când muncitoarele de la o fabrică de textile din New York au ieşit în stradă pe 8 martie pentru a protesta împotriva salariilor foarte mici şi condiţiilor inumane de lucru.
În 1908, tot pe 8 martie, 15.000 de femei au ieşit pe străzile New York-ului cerând salarii mai bune, micşorarea zilei de muncă, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă.
Ideea de a face ziua internațională a venit de la o femeie numită Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în 1910 la Conferința Internațională a Femeilor Muncitoare din Copenhaga. Erau prezente 100 de femei, din 17 țări, și au fost de acord cu propunerea ei în unanimitate.
Pe 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii să fie sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Fiecare dintre acest eveniment a fost marcat prin proteste de stradă în care femeile veneau cu noi revendicări.
La începutul Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică a lunii februarie în 1913. Tot în acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.
Anul 1975, declarat Anul Internaţional al Femeii
8 Martie - în România
În ţara noastră s-au menţinut obiceiurile de dinainte de 1989, când copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
În România, înainte de 1989 – dar şi în primii ani de după Revoluţie-Ziua Mamei, cum era numită, se sărbătorea în special în şcoli şi grădiniţe.
„Copiii şi elevii susţineau în sălile de clasă mici serbări, la care erau chemate să participe mămicile. Se spuneau poezii, se cântau melodii specifice evenimentului. Când aceste serbări se încheiau copiii duceau o mică atenţie mămicilor şi bunicilor care se aflau în sală”, mai spune istoricul Ioan Ţicu.
De asemenea, la fel ca şi pe vremea comunismului copiii confecţionează în şcoli tot felul de felicitări pe care lipesc şi poza lor, iar mai apoi le duc acasă pentru a le oferi persoanelor de sex feminin, în special mamei. Se ofera in continuare martisoare si se poarta toata luna martie. Principalele flori daruite sunt ghioceii si zambilele.
În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
Ce culori simbolizează Ziua Internațională a Femeii?
Violet, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii.
Violet simbolizează dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși un concept controversat. Culorile provin din Uniunea Socială și Politică a Femeilor din Marea Britanie din 1908.
Cum se sarbatoreste Ziua Femeii in lume?
Italia
Mimozele sunt la mare cautare in aceasta perioada in Italia. Acestea sunt floarea simbol pe care barbatii o ofera femeilor din viata lor. Acestia organizeaza petreceri pentru doamnele si domnisoarele din viata lor si le ofera o bijuterie speciala.
China
In China, in semn de respect, femeile au liber in a doua parte a zilei de 8 martie. Aici, doar barbatii ofera flori, cadouri sau obiecte simbolice pentru femeile importante din viata lor.
Germania
In Berlin, 8 martie este o zi importanta si respectata. Astfel, de Ziua Femeii este o sarbatoare publica, iar toti cetatenii au liber pentru a onora femeia. Aceasta sarbatoare este folosita si pentru a atrage atentia in ceea ce priveste drepturile egale intre genuri si drepturi egale la locul de munca.
Polonia
In Polonia, Ziua Femeii este perceputa ca un simbol pentru victimele luptei pentru drepturile femeilor. In trecut, cele mai comune cadouri erau cafeaua, sapunul sau prosoapele. Astazi, cele mai folosite cadouri sunt ciocolata, florile si micile gesturi precum o rama cu persoana iubita.
Rusia
Combinatia perfecta dintre Ziua Mamei si Valentine’s Day – asa se manifesta Ziua Femeii in Rusia. Mai mult, in aceasta tara nu se numeste Ziua Femeii, ci simplu – 8 Martie. In aceasta zi, barbatii si femeile ofera flori precum lalele, mimoze sau narcise. Seara, unii invita femeile speciale din viata lor la o cina romantica, iar altii pregatesc o cina in familie. Urarea clasica este “C vos’mym Marta!”, care se traduce ca “Un 8 martie fericit!”.
Statele Unite ale Americii
In Statele Unite ale Americii, luna martie este luna Istoriei Feminine. Aceasta tradiitie a pornit de la presedintele Jimmy Carter, care a proclamat in 1980 saptamana lui 8 Martie ca fiind Saptamana Nationala a Istoriei Femeilor. 6 ani mai tarziu, 14 state au extins aceasta sarbatoare pe toata durata lunii martie. Mai mult, in fiecare an, de 8 martie, presedintele elibereaza un act care onoreaza reusitele femeilor americane.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!