12 lucruri pe care nu le știai despre zăpadă
Iarna fără zăpadă parcă nu este iarnă. Acest fenomen al naturii, întâlnit doar în anotimpul rece, ne face iernile mai frumoase, indiferent dacă suntem copiii sau adulți. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva curiozități despre zăpadă și fulgii de nea.
Anunţ
- Viteza medie de deplasare a unui fulg de zăpadă este de 1.7 metri pe secundă.
- Un fulg de zăpadă obișnuit conține 180 miliarde de molecule de apă.
- Aproximativ 12% din suprafața Pământului este acoperită de zăpadă permanentă și gheață. De asemenea, aproape 80% din rezerva de apă dulce de pe planetă este înghețată.
- Un fermier american pe nume Wilson Bentley, chiar a fost supranumit „Omul fulgilor de zăpadă” datorită faptului că și-a dedicat o bună parte din viață pentru a fotografia 5.381 de fulgi de nea.
- Frica de zăpadă poartă numele de chionofobie, pe când iubirea extremă față de omăt se numește chionomanie.
- Cel mai mare fulg de nea din lume avea un diametru de 38.1 centimetri. Acesta a fost înregistrat și în Cartea Recordurilor, iar apariția lui a fost consemnată în anul 1887 în Montana, SUA.
- Mitul care spune că eschimoșii au 100 de cuvinte pentru zăpadă nu este adevărat.
- Toți fulgii de zăpadă au șase fețe și acestea vin în diferite combinații. Încă se mai dezbate ideea că nici un fulg de zăpadă nu e identic. Forma lor este dată de temperatură.
- Zăpada este de fapt transparentă și nu albă cum credem noi. Lumina care trece prin ea ne joacă feste și avem parte de o iluzie optică de toată frumusețea. În funcție de locul în care cade zăpadă și de microparticulele de praf pe care le conține, neaua poate avea și alte culori precum roșu, gri, albastru sau verde (în cazul ultimelor două, aceste culori apar mai ales când se află alge în interiorul fulgilor).
- Cea mai potrivită temperatură pentru a realiza un bulgăre de zăpadă perfect este de 0°C.
- În cazul în care te-ai întrebat vreodată dacă există posibilitatea să fie prea frig pentru a ninge atunci trebuie să afli faptul că, la temperaturi mai scăzute de -30°C, sunt mai puține șanse să apară zăpada pentru că nu există destulă umiditate în aer. Oricum, din punct de vedere științific aceasta poate apărea și în astfel de cazuri.
- Cea mai mare sculptură de zăpadă a purtat numele de „Sentimente romantice” și a fost realizată în anul anul 2007 de către 600 de sculptori. Evenimentul în cadrul căruia a fost realizată se numește Festivalului Internațional de Sculptură în Gheață și Zăpadă desfășurat în provincia Heilongjiang, acesta fiind unul dintre cele mai reci locuri din China.
Anunţ
Iarna ar trebui să își facă din ce în ce mai simțită prezența peste tot în țară, așadar bucurați-vă de ea și aveți grijă de sănătatea voastră.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!