Cele 7 minuni ale lumii moderne
Cele 7 minuni ale lumii antice
În Antichitate, poeții greci Antipater din Sidon și Philon din Bizanț au realizat un top al celor mai frumoase și impunătoare clădiri ale acelor vremuri.
Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume:
- Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops)
- Templul din Efes
- Farul din Alexandria
- Mausoleul din Halicarnassos
- Colosul din Rhodos
- Grădinile suspendate din Babilon
- Statuia lui Zeus din Olympia.
Cele 7 minuni ale lumii moderne
Marele Zid Chinezesc
Obiectivul arheologic de la Petra
Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro
Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), faimoasa și impunătoarea statuie are o înălțime de 38 de metri cu tot cu soclu și este situată deasupra orașului Rio de Janeiro, pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri. Inaugurată în anul 1931, statuia a fost comandată de Biserica Catolică la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care peste 90% dintre brazilieni erau catolici. Monumentul, care în limba portugheză este denumit „Cristo Redentor”, cântărește 1.145 de tone, iar anvergura brațelor lui Iisus Mântuitorul măsoară 28 de metri. De aceea, statuia a fost realizată din beton armat, fiind considerată cea mai mare sculptură Art Deco din lume.
Primele schițe au fost realizate de Carlos Oswald, care și l-a imaginat pe Iisus Hristos purtând o cruce și ținând un glob, stând pe un piedestal ce simboliza lumea.Statuia a fost realizată de sculptorul francez Paul Landowski, în timp ce chipul lui Iisus a fost sculptat de românul Gheorghe Leonida. Costul total al monumentului a fost de 250.000 de dolari, bani strânși din donațiile brazilienilor și ale cetățenilor din țările vecine.
Ruinele incașe de la Machu Picchu
Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) sunt situate în regiunea Cusco din districtul Machu Picchu, pe versantul estic al Munților Anzi, la o altitudine de 2.430 de metri. Majoritatea arheologilor sunt de părere că Machu Picchu a fost construit ca moșie de împăratul incaș Pachacuti Inca Yupanqui, în jurul anului 1450.
Adesea denumit în mod eronat „Orașul pierdut al incașilor”, este cea mai familiară icoană a civilizației incașe. Situl s-a dezvoltat ca oraș, dar a fost abandonat un secol mai târziu, în anul 1532, când a fost cucerit de spanioli. Orașul a rămas în mare parte necunoscut pentru restul lumii până la descoperirea sa de către exploratorul american Hiram Bingham.
Piramida Chichén Itzá
Piramida Chichén Itzá (Mexic) situat în Peninsula Yucatan din Mexic, situl arheologic precolumbian Chichén Itzá este renumit pentru piramida sa masivă, păstrată în mare măsură în centrul său. Se crede că Chichén Itzá a fost unul dintre marile orașe ale vechii civilizații Maya, care a devenit în cele din urmă parte a civilizației Maya-Toltec. Acesta a înflorit până în jurul anului 1200 d.Hr., iar mai târziu a aderat la o alianță politică cu orașele Mayapán și Uxmal.
Templul lui Kukulkan din Chichén Itzá este o adevărată minune arheologică bazată pe astronomia maya. Are 365 de trepte care semnifică fiecare zi a anului: pe fiecare dintre cele patru laturi există 91 de trepte, iar platforma din partea superioară reprezintă cea de-a 365-a treaptă. Situl găzduiește și un observator vechi sofisticat, care prezintă cunoștințele astronomice avansate excelente pe care le deținea poporul maya. Chichén Itzá a fost abandonat în anii 1400.
Colosseumul din Roma
Colosseumul din Roma (Italia) cunoscut în trecut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, după numele familiei împăratului Vespasian, Colosseumul este singura construcție europeană inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne. Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost inițiată în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus. Domițian, un alt împărat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modificări Colosseumului.
În trecut, în Colosseum aveau loc bătălii între gladiatori, între oameni și animale, precum și execuții publice, timp de patru secole.
Palatul Taj Mahal
Palatul Taj Mahal (India) denumit și Palatul lui Taj, templul de la Taj Mahal se află în orașul istoric Agra, fiind cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei. Palatul este renumit atât pentru valoarea sa istorică, cât și pentru povestea de iubire dintre împăratul moghul Khurram, supranumit Shah Jahan, și soția acestuia, Mumtaz Mahal. Se spune că împăratul și-a iubit soția atât de mult încât a construit Taj Mahal după moartea ei ca o dovadă a iubirii sale. Templul adăpostește mormântul lui Mumtaz Mahal.
A fost nevoie de aproximativ 20.000 de muncitori și de 16 ani pentru a ridica palatul Taj Mahal, care a fost finalizat în anul 1648. Palatul este decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian.
Legenda spune că, după finalizarea lucrărilor, împăratul Khurram a ordonat ca arhitectului principal, turcul Ustad Isa, să-i fie tăiată mâna dreaptă pentru ca acesta să nu mai poată proiecta vreodată un palat precum Taj Mahal.
Cum au fost stabilite cele 7 minuni ale lumii moderne
În anul 2000, fundația elvețiană New7Wonders a luat inițiativa de a întocmi un clasament al noilor 7 minuni ale lumii. Sarcina nu a fost deloc una ușoară, deoarece topul trebuia realizat prin restrângerea unei liste ce cuprindea 200 de monumente din întreaga lume.
Unele dintre acestea sunt printre cele mai faimoase repere arhitectonice ale acestor vremuri, fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pentru asta, New7Wonders a realizat un sondaj de popularitate online, unde și-au putut exprima opțiunea zeci de milioane de oameni de pretutindeni. În finală au ajuns 21 de monumente, iar dintre acestea au fost alese, în anul 2007, cele 7 noi minuni ale lumii, care sunt adăugiri moderne la vechile șapte minuni expuse de Philon de Bizanț în anul 250 î.Hr.
Noile minuni ale lumii sunt răspândite pe patru continente, fiind printre cele mai vizitate atracții turistice de pe glob.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!