De ce torc pisicile? Marele secret al felinelor
Ei bine, răspunsul la această întrebare este mai complex decât pare la o primă vedere.
În timp ce mulți proprietari de pisici presupun că animalul lor de companie toarce doar pentru a-și manifesta plăcerea, cercetările sugerează că pisicile torc din mai multe motive – inclusiv încercarea de a ne manipula.
Cum torc pisicile?
Biologia complexă a pisicii a dat naștere unei dezbateri aprinse între oamenii de știință. Inițial, aceștia au emis teoria că torsul este cauzat de sângele care trece prin vena cavă inferioară.
Dar această ipoteză a fost infirmată, cercetările ulterioare sugerând că zgomotul provine din laringele pisicii. Pe scurt, felinele își pot comprima partea laringelui care atinge corzile vocale, ceea ce provoacă vibrații la fiecare inspirație și expirație.
De ce torc pisicile?
Întrebarea „de ce torc pisicile?” nu are un singur răspuns. Oamenii de știință au descoperit că procesul biologic ce provoacă torsul este activat de undele cerebrale ale pisicii. Însă nu este clar ce anume declanșează aceste unde sau dacă acesta este singurul factor care determină torsul.
Constatările bazate pe studii observaționale sugerează că pisicile pot toarce din mai multe motive.
De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Sussex a concluzionat că intensitatea vibrațiilor poate varia, în funcție de ceea ce vrea să transmită animalul.
„Am constatat diferențe marcante în ceea ce privește calitatea acustică a vibrațiilor emise de pisici atunci când încearcă să solicite mâncare de la stăpânii lor, în comparație cu cele pe care le produc atunci când sunt relaxate sau mângâiate”, a explicat Lauren Finka, de la Universitatea Nottingham Trent, expert în comportamentul pisicilor.
Potrivit lui Finka, vibrațiile emise de pisici atunci când solicită hrană au fost percepute de către oameni ca fiind mai urgente și mai puțin plăcute la auz.
De asemenea, cercetătorii au observat că aceste sunete aveau o frecvență mai înaltă, similară cu cele produse de bebeluși atunci când plâng.
Prin aceste vibrații, pisicile domestice ne manipulează și se folosesc de propriile noastre instincte de hrănire pentru a primi atenție și mâncare.
Torsul elimină stresul și stimulează vindecarea
De asemenea, experții cred că pisicile ar putea toarce atunci când sunt rănite sau în pericol.
„Credem că, în anumite contexte, pisicile torc în încercarea de a se liniști singure, torsul ajutându-le să se calmeze sau să amelioreze durerea. Am observat că pisicile obișnuiesc să toarcă în situații în care este probabil să fie stresate sau să aibă un disconfort fizic”, a mai spus Finka.
În aceste situații, crede cercetătoarea, este posibil ca pisicile să încerce să solicite ajutor din partea noastră (la fel ca în cazul vibrațiilor emise pentru a cere hrană), deși adesea comportamentul și limbajul corporal în aceste contexte par să sugereze că pisica ar prefera să fie lăsată în pace și să nu fie atinsă.
În plus, pisicile torc și atunci când oamenii nu sunt prezenți, astfel că acest comportament nu trebuie analizat doar din perspectiva relației cu oamenii. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine de ce torc pisicile.
De asemenea, există dovezi care sugerează că torsul provoacă un efect de vindecare la feline. Un studiu menționat de revista Scientific American a indicat faptul că vibrația torsului (ce variază între 20Hz și 150Hz) ar putea stimula creșterea oaselor și vindecarea țesuturilor moi.
Aceste rezultate nu au fost încă reproduse prin experimente pe pisici, dar studiile ulterioare realizate pe șoareci au arătat că vibrațiile de intensitate scăzută pot stimula vindecarea rănilor.
Deși mecanismul exact din spatele modului în care vibrațiile ajută la vindecare nu este înțeles, oamenii de știință au observat că acestea au stimulat creșterea țesutului conjunctiv și a vaselor de sânge microscopice în jurul zonelor rănite.
Așadar, întrebarea „de ce torc pisicile?” este încă deschisă dezbaterii și este nevoie de mai multe studii pentru a elucida acest comportament complex al felinelor.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!