Felinoterapia: oare pisicile pot fi terapeuți adevărați? Iată ce spun experții.
Mulți proprietari de pisici cred că animalele lor de companie au proprietăți vindecătoare.
Pentru tratament, pisicile au fost folosite și în trecut, de exemplu, în est. Conform ipotezelor istoricilor, pisicile s-au ”lipit” de oameni acum aproximativ 9,5 mii de ani. Și, cel mai probabil, încă de atunci s-a dovedit că nu doar protejarea cerealelor de rozătoare este singurul lor beneficiu.
Ce spune știința despre terapia cu participarea pisicilor?
Comunicarea cu pisicile are un efect benefic asupra noastră – și el a fost bine studiat de medici și biologi.
”Efectul sobei” – temperatura corpului la pisici variază între 37,5 – 38,5 grade. Este mai mare decât temperatura corpului uman. De aceea, pisica poate fi lipită de corp atunci când ai dureri în articulații, răceli și chiar când îți este frig.
Pisicile adoră să ne maseze cu labele, scoțându-și periodic ghearele ascuțite. Este un fel de acupunctură. Pentru că animalul nu doar ne atinge: astfel el acționează asupra terminațiilor nervoase – explică experții. Prin masarea proprietarului pisicile pot stimula punctele biologic active, pot ameliora stagnarea mușchilor obosiți.
Sunetul pe care îl scot pisicile atunci când ”torc” de asemenea are un efect pozitiv asupra omului. Torsul este perceput de creier cu ajutorul unui circuit care trece prin hipocamp și amigdală – o structură strâns legată de experimentarea fricii. Când ascultăm acest sunet, în organism se secretă serotonina – cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”. Serotonina îmbunătățește calitatea somnului și starea de spirit.
Este cunoscut faptul că prietenii noștri pufoși torc la frecvența de 20 -30 Hz. Kinetoterapeuții, ortopezii și medicii sportivi o folosesc în dispozitive medicale care vibrează în același interval: tratează oasele rupte, mușchii deteriorați și accelerează procesul de vindecare. Zoologii au chiar o ipoteză că torsul este un mecanism de vindecare pe care pisica îl folosește pentru a trăi mult timp și a fi fericită.
Torsul pisicii afectează în mod favorabil sistemul nostru imunitar, lucru valabil mai ales în perioada toamnă-iarnă. Iar dacă sunteți alergic la pisici, acest zgomot poate fi ascultat folosind aplicațiile de pe telefonul mobil.
Desigur, pisicile torc, ne masează și ne încălzesc deloc pentru plăcerea noastră. „O fac pentru confortul lor! Pisicile și-au dat seama cumva că omul calm este mai atent la ele și le satisface mai bine nevoile ”, spune medicul veterinar Joel Deass. Este un act egoist? Poate. Dar ce frumos!
În felinoterapie se folosește nu numai contactul, ci și metodele de lucru fără contact. Într-adevăr, uneori din diferite motive (de exemplu, din cauza restricțiilor de sănătate) nu putem atinge animalul, nu-l putem mângâia. Cea mai simplă metodă de terapie fără contact este pur și simplu urmărirea pisicii. Acest spectacol are un efect calmant asupra noastră.
Ce pisică să vă luați?
Felinoterapeuții au observat că „angajații” lor, în funcție de culoare și rasă, ajută mai bine clienții la anumite boli. Am adunat câteva opinii. (Vă rugăm să rețineți: pisicile sunt un ajutor, nu un medicament.)
- Pisicile obișnuite sunt ”terapeuți” mai puternici decât pisicile de rasă pură.
- Roșcatele – dau putere.
- Cele albe – sunt generaliste.
- Cele cu părul scurt și „fără păr” ajută la bolile sistemului urinar, ale tractului gastro-intestinal, facilitează respirația și starea generală în timpul răcelilor.
- Cele cu părul lung fac față bine insomniei, depresiei, precum și artritei, osteocondrozei, durerilor articulare.
- Pisicile exotice sunt potrivite pentru clienții cu boli ale sistemului cardiovascular.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!