Personalitățile cu tulburări psihice care au schimbat istoria
În anul 2009, cercetătorii de la Universitatea Semmelweis din Ungaria au publicat noi descoperiri despre o genă relativ rar studiată numită neuregulin 1. În acel moment, despre genă se știa că aceasta crește riscul apariției schizofrenie sau tulburărilor bipolare.
Însă, cercetătorii de la Universitatea Semmelweis au susținut că gena nu este responsabilă doar pentru schizofrenie, ci joacă un rol important în dezvoltarea mentală. Mai precis, gena neuregulin 1 este întâlnită și la genii.
Confirmând citatul controversat al lui Aristotel, conform căruia “Nu există geniu fără un gram de nebunie.”, studiul din 2009 a arătat că neuregulinul 1 a favorizat dezvoltarea creierului și comunicarea neuronală în moduri care au crescut atât creativitatea cât și probabilitatea de a dezvolta psihoze, inclusiv schizofrenia și tulburarea bipolară.
Acest rezultat a oferit o bază științifică pentru legătura dintre genialitate și nebunie, un fapt de care mulți dintre noi eram convinși.
Conform unui studiu realizat de cercetătorii Institutului Karolinska din Suedia, în 2014, oamenii care lucrează în domenii creative (dans, scris, fotografie etc.) au mult mai multe șanse de a avea în familie (sau au avut) rude cu probleme mentale precum schizofrenia, tulburarea bipolară și autism.
Iată mai jos câteva personalități care au suferit de tulburări psihice și care au schimbat istoria omenirii!
Abraham Lincoln
Contemporanii descriu perioadele profunde de tristețe ale lui Abraham Lincoln și chiar gândurile de sinucidere ale acestuia ca pe o “melancolie”. Astăzi, știm că cel de-al 16-lea președinte al Americii se lupta cu depresia.
Această problemă, însoțită de atacuri de anxietate, l-a afectat pe Abraham Lincoln de la o vârstă fragedă, când era pur și simplu un tânăr avocat în Illinois.
Nikola Tesla
Potrivit mai multor cercetări realizate de organizații precum Fundația Internațională a OCD și National Geographic, inventatorul Nikola Tesla a suferit de o tulburare obsesiv-compulsivă severă pe tot parcursul vieții sale de adult.
Dupa cum precizează și National Geographic, “El a urât bijuteriile și obiectele rotunde și ura să își atingă părul. Tesla era obsedat de numărul trei.
Vincent van Gogh
Conform Jurnalului American de Psihiatrie, pictorul olandez Vincent van Gogh “a avut o personalitate excentrică și stări instabile, a suferit de episoade psihotice recurente în ultimii 2 ani ai vieții sale extraordinare și s-a sinucis la vârsta de 37 de ani. Mai bine de 150 de medici s-au aventurat să îi dea pictorului un diagnostic.
Aceste diagnostice, conform Jurnalului American de Psihiatrie, includ depresia, tulburarea bipolară, epilepsia, dar și schizofrenia, care putea fi moștenită din familie.
Adolf Hitler
Poate că mai mult decât orice altă personalitate istorică, Adolf Hitler scoate la iveală diagnostice infinite de posibile tulburări mintale.
Zeci de medici și scriitori care l-au cunoscut fie pe Hitler personal, fie l-au studiat postum, i-au dat posibile diagnostice, de la schizofrenie la tulburarea de personalitate narcisistă până la tulburarea de personalitate sadică, la tulburarea de personalitate antisocială, ori sindromul Asperger.
Wolfgang Amadeus Mozart
A compus unele dintre cele mai sofisticate melodii scrise vreodată, dar este, de asemenea, cunoscut pentru unele dintre cele mai vulgare scatologii pe care le veți citi vreodată. Într-adevăr, mulți știu acum că scrisorile, biografiile și compozițiile neoficiale ale compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart sunt pline de referințe la fecale, fese și multe astfel de cuvinte.
Conform unor reviste medicale – aceste preocupări – împreună cu ticurile vocale și motrice ale compozitorului – indică faptul că Mozart suferea de sindromul Tourette, o tulburare ereditară neuropsihiatrică, ce apare în copilărie.
Charles Darwin
Mulți știu că omul de știință englez Charles Darwin a navigat în Insulele Galapagos și în alte părți ale lumii la bordul HMS Beagle în anul 1831, timp în care a adunat dovezi care l-ar fi ajutat să formuleze teoria evoluției.
Însă, puțini știu că după ce Darwin s-a întors din acea călătorie, omul de de ştiinţă britanic li-a schimbat comportamentul. Acesta pleca foarte rar de acasă și a trăit în singurătate pentru tot restul vieții.
Motivul, potrivit cercetărilor recente publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, este acela că Darwin a suferit de agorafobie și tulburare de panică.
“Dacă nu ar fi existat această boală”, sugerează cercetarea, “teoria evoluției nu ar mai fi devenit pasiunea care a condus la Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale.”
Napoleon Bonaparte
Ludwig van Beethoven
Rapoartele publicate în New England Journal of Medicine și British Journal of Psychiatry sugerează că renumitul compozitor german Ludwig van Beethoven a suferit de tulburare bipolară.
Conform acestor rapoarte, Beethoven avea depresie și un comportamentul suicidal.
Winston Churchill
Isaac Newton
Desi este dificil să pui un diagnostic unui om care a murit in anii 1720, mulți scriitori contemporani și reviste medicale au sugerat că omul de știință englez Isaac Newton a suferit de tulburare bipolară.
Cei care susțin această teorie indică schimbările lui Newton, precum perioadele de furie (cum ar fi atunci când el amenință să-și ardă casa părinților cu ei în ea), inclusiv iluziile și halucinațiile pe care le avea.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!