10 lucruri interesante despre moarte
Moartea – un lucru pe care mulți dintre noi nici nu vor să îl audă, însă – de care nimeni nu scapă.
Există viață după moarte? Unde vom ajunge? Vom fi pedepsiți pentru greșelile noastre? Ce se va alege de sufletul nostru? – acestea sunt întrebări care, poate chiar dacă par prostești pentru unii, o bună parte a populație lumii le are.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost intrigați, îngroziți și fascinați în egală măsură de acest moment-limită. Toate religiile și credințele noastre au ca punct central episodul părăsirii acestei dimensiuni, iar din negura timpului, antropologii ne spun că primele culturi și civilizații s-au ridicat în strânsă legatură cu riturile de trecere.
Iată mai jos 10 de lucruri interesante despre moarte!
După trei zile de la moarte, enzimele care cândva ajutau la digerarea hranei încep să devoreze trupul neînsufleţit
Obiceiul îngropării morţilor probabil că a apărut în urmă cu 300.000 de ani
Aproximativ 100 de miliarde de oameni au murit în istoria omenirii
După ce o persoană moare, auzul este ultimul simţ care dispare
Există mai multe lucruri care se întâmplă atunci când o persoană moare. Ritmul de respirație se schimbă, pot exista halucinații, ori persoana în cauză poate fi agitată. De asemenea, temperatura corpului scade.
Însă, conform Dr. Katherine Clark, de la Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, auzul este ultimul simţ care dispare. După spusele medicului, acest lucru a fost indicat de electroencefalogramă (are rolul de a determina și înregistra activitatea electrică cerebrală).
Everest are cel puţin 200 de morţi pe crestele sale
Urcarea pe Muntele Everest este o activitate incredibil de periculoasă. Uneori nu este vorba doar de temperaturile scăzute și de nivelul scăzut al oxigenului. Se întâmplă, de asemenea, accidente și dezastre naturale, cum ar fi avalanșele.
Everest are cel puţin 200 de morţi pe crestele sale. Înainte de a porni la drum – alpiniștii, de obicei, trebuie să semneze un formular, prin care se specifică faptul că, în caz de deces, dacă mor pe munte, cineva specializat să ia trupul neînsuflețit de pe creste. Acest lucru nu este obligatoriu, bineînțeles, dat faptul că această opțiune poate să coste și 30.000 de dolari.
Acesta nu este un oraș. Este un cimitir din Irak. Acesta acoperă aproape 1500 hectare și sunt îngropate în el aproximativ 5 milioane de trupuri
Wadi Al-Salaam, cel mai mare cimitir din lume, este situat în Najaf, Irak. Au trecut peste 1.400 de ani de când primul trup a fost îngropat în acest loc.
Mormintele sunt construite în general din cărămidă și sunt de diferite mărimi, existând multe și de mari dimensiuni, realizate de cei bogați. Violența din timpul războiului din Irak a dus la o extindere masivă a cimitirului.
Pe insula indoneziană Tana Toraja, dacă un copil moare înainte de dentiție, familia face o gaură într-un copac și îl plasează pe copilul mort înăuntru
Pe insula indoneziană Tana Toraja, funeraliile pot dura și o săptămână, iar familia invită la acest eveniment chiar și oameni din alte localități.
Bebelușii care mor înainte de dentiție sunt plasați în interiorul unui copac pentru ca “vântul să le poată îndepărta sufletele”.
Mulți din cei care au avut o experiență aproape de moarte descriu existența unei lumini albe strălucitoare și a unui tunel care pare să ducă la viața de apoi
“Experiența aproape de moarte” este clasificată de Kenneth Ring, profesor universitar de psihologie la Universitatea din Connecticut, în cinci etape: pace, separare corporală, intrarea în întuneric, vederea luminii și intrarea în lumină.
Potrivit Ring, în timp ce 60% dintre pacienti au experimentat prima etapă, doar 10% au experimentat-o pe a cincea.
Au fost realizate mai multe studii pentru a explica teoria lui Ring, numită “Experiența aproape de moarte”. În 2010, cercetătorii de la Universitatea din Maribor au emis ipoteza că excesul de CO2 din sânge modifică echilibrul chimic al creierului și îl determină în “a vedea acele lucruri”.
Semnul lui Lazăr (Lazarus sign) este o mișcare reflexă a pacienților aflați în moarte cerebrală. Aceștia își ridică scurt brațele, apoi le poziționează pe pe piept. Poziția este asemănătoare cu cea pe care o au unele mumii egiptene
Unul dintre lucrurile pe care oamenii le regretă atunci când mor, este faptul că au muncit prea mult și nu și-au trăit viața
Bronnie Ware, o asistentă paliativă care a sfătuit mulți pacienți aflați pe patul de moarte, a scos în evidență unele dintre cele mai mari regrete pe care majoritatea oamenilor le au la sfârșitul vieții. Ea a declarat că cele mai întâlnite regrete sunt: “Mi-ar fi plăcut să am curaul să trăiesc pentru mine”, “Ar fi trebuit să nu muncesc atât de mult și să îmi trăiesc viața.“
Alte regrete includ faptul că nu au avut curajul să-și exprime sentimentele față de alte persoane, că nu au ținut legătura cu oamenii importanți din viața lor, sau că nu au fost fericiți.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!