Ce este exorcizarea? Spirite malefice sau probleme psihice?
Exorcismul este un ritual religios folosit pentru a scoate demoni sau spirite malefice dintr-o persoana posedata, sau chiar dintr-un anumit obiect.
Multe culturi practicau asemenea rituri, inca din cele mai vechi timpuri si inca de inaintea aparitiei crestinismului.
Astazi, Biserica Catolica inca mai crede in posedarile diavolicesti iar preotii inca mai practica ceea ce se numeste „exorcism real”, un ritual de 27 de pagini care are ca scop scoaterea spiritelor malefice din oameni.
Ritualul implica apa sfanta, incantatii, persoane ce se roaga pentru posedat, artefacte si simbolul crestinilor, Catolicii au cel putin zece exorcisti oficiali in Statele Unite ale Americii.
In Germania, se obtine mult mai greu aprobarea pentru efectuarea unui astfel de ritual, mai ales dupa moartea lui Anneliese Michel in varsta de 23 de ani. Aparent, ea suferea de depresie, atacuri de apoplexie (pierdere brusca a constiintei si a posibilitatii de miscare) si diverse halucinatii.
Familia sa a banuit ca ar fi vorba de o posedare, ca fata lor este posedata de Satan. Au adus doi preoti pentru a o exorciza.
Ritualul s-a repetat de 67 de ori, la intervale diferite de timp. Cand a murit, fata a ajuns sa cantareasca 31 de kilograme. Parintii sai si preotii au primit doar inchisoare cu suspendare. Filmul „The Exorcism of Emily Rose” este bazat pe cazul si viata lui Anneliese Michel.
Sectele protestante de asemenea cred intr-o posesie satanica si practica ritualuri de exorcizare.
Michael Cuneo, un sociolog de la Universitatea Fordham spune: „Dupa estimari exista 500 – 600 de ministere evanghelice ce se ocupa cu exorcizari si este posibil ca numarul sa fie de doua – trei ori mai mare.”
Ritualul de exorcizare
Ritualul de exorcizare se practica atat pe oameni, cat si pe obiecte sau locuri. Exorcizarea celor din urma se numeste „exorcizare simpla”, de obicei stropind cu apa sfintita locul sau obiectul respectiv.
Majoritatea cazurilor – daca nu toate – de posedare demonica probabil au implicat oameni cu disfunctionalitati ale creierului, de la epilepsie la schizofrenie sau la sindromul Tourette.
Cel mai practicat ritual de exorcizare simplu se numeste „Botezul„. Botezul in sine cuprinde si aspectul eliberarii de pacat si de sub influenta celui care l-a instigat, diavolul.
Exista si alte practici bisericesti care pot inlaturara influentele nefaste, cum ar fi apa sfiintita si postul, care inca in Biserica primara era legat de izbanda asupra diavolului.
Radacinile ritualului de exorcizare
Pentru a intelege mai bine, trebuie sa ne intoarcem in trecut, unde s-a practicat pentru prima data aceste ritualuri, puse in contextul social si cultural din acea perioada.
Exorcismul este un ritual prezent in multe religii si culturi. Cele mai vechi referinte cu privire la posedare provin de la sumerieni.
Acestia credeau ca toate bolile trupului si ale mintii sunt cauzate de niste spirite ale mortilor care salasluiau in Infern.
Mai tarziu, ritualurile de exorcizare sunt mentionate si in Biblie. Potrivit invataturii Bisericii, diavolul are o anumita stapanire asupra oamenilor.
Apostolul Pavel il numeste dumnezeul al acestei lumi. Si Isus il descrie pe diavol drept stapanitor al acestei lumi (2 Cor 4, 4).
Si Isus a practicat astfel de ritualuri de exorcizare. El si-a dedicat toata viata invingerii raului.
Numeroase episoade din Evanghelie unde Isus elibereaza indracitii sunt si astazi jucate de preotii crestini si catolici.
In vremea respectiva se atribuiau Satanei tot ce era rau, inclusiv anumite fenomene care astazi tin de probleme psihice.
Orice boala era de vazuta ca un semn al puterii Raului asupra omului, iar interpretarea putin exagerata a scripturilor, cum ca scotea – la propriu – draci din oameni este cel putin periculoasa.
Oamenii erau bolnavi, iar Isus ii vindeca de Rau (Satan). Astazi, numeroase persoane cad victima ritualului de exorcizare, mai ales in zone rurale.
Cazuri de exorcism
In 1995, o femeie din San Francisco a murit in timpul unui astfel de ritual, din pricina torturii provocate de exorcisti penticostali. In 1997, o crestina coreeana din California, Glendale, a murit din aceeasi cauza.
In Bronx – New York – o fetita de numai 5 ani a murit pentru ca a fost fortata sa inghita amoniac si otet, legand-o apoi la gura cu o banda adeziva.
In 1998, o fata de 17 ani in Sayville, New York a fost sufocata de catre mama ei cu o punga de plastic pentru a distruge demonul din ea.
In 2001, o femeie de 37 de ani, Joanna lee, a fost strangulata intr-un ritual de exorcizare de cate o biserica coreana din Noua Zeelanda.
In 2005, o tanara in varsta de 24 de ani din Romania, bolnava psihic, a fost torturata si lasata sa moara de foame si de sete, legata pe o cruce, intr-o manastire din Moldova (manastirea Sfanta Treime din Tanacu), sub privirile si cu participarea intregii congregatii monahale.
Tendinta exagerata de a considera orice manifestari ciudate drept lucrari ale diavolului a dus, spre sfarsitul Evului Mediu, la tristele devieri ale vanatorii de vrajitoare.
Chiar daca intentiile exorcistilor sunt bune, ei fac mult rau persoanelor exorcizate, ce ar trebui sa se afle sub ingrijire psihiatrica, nu supuse unor tratamente necorespunzatoare, si agresate atat fizic cat si psihic.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!