Cele mai fascinante curiozități despre deşert
Deșertul pare a fi un loc fără viață... Însă marii exploratori știu că și deșertul este mediu de trai pentru mulți reprezentanți ai florei și faunei.
Anunţ
Iată câteva dintre cele mai fascinante lucruri despre deserturi.
Cel mai mic deşert din lume este Carcross
Acesta este situat în Canada, pe teritorul Yukon. Deșertul se întinde pe o suprafață de doar 2,6 kilometri pătrați. Este format doar din câteva dune. Acest mic deșert este o destinație foarte populară pentru turiști, mai ales că este și accesibil, calea ferată trece chiar prin apropiere.
Anunţ
Deşertul Mojave din California
Exista aici o cabina telefonică, instalată în anii 60 ai secolului trecut. Aceasta a fost destinată minerilor și geologilor care lucrau în această zonă. Distantă până la cea mai apropiată așezare umană este de zeci de kilometri. Rick Carr a locuit lângă cabină 32 de zile, timp în care a reușit să răspundă la peste 500 de apeluri. În anul 2000, cabina a fost demontată, acum doar o plăcută amintește despre existența sa.
Anunţ
Deşertul african Namib
Acest deșert are cele mai înalte dune de nisip. Acestea s-au format de-a lungul unei perioade lungi de timp sub influența vânturilor. Toate dunele au nume proprii sau sunt numerotate. De exemplu, înălțimea dunei nr. 7 este de aproximativ 390 de metri. Sub supravegherea unui ghid cu experiență, puteți urca în vârf, de unde se deshide o priveliște minunată.
Anunţ
Știați că?
- Toate deșerturile planetei acoperă o suprafață de aproximativ 21 de milioane de kilometri pătrați. Aceasta este aproximativ 14 la sută din suprafața totală a planetei noastre. Și asta fără a lua în calcul Antarctica și Arctica, unde întâlnim deserturi polare. Cel mai mare deșert nisipos este Sahara. Teritoriul său (aproximativ 9.000.000 de kilometri pătrați) este de trei ori mai mare că reginea rusească Yakutia. Odată, în Sahara a fost înregistrată o temperatura de +58 C. Iar dacă e să credem geologii și oamenii de știință, cândva, aici creșteau adevărate păduri...
- În 1994, polițistul italian Mauro Prosperi a paricipat la o competiție numită Marathon des Sables. Participanții trebuiau să alerge în deșertul Sahara aproximativ 250 de kilometri în câteva zile. Italianul s-a pierdut în timpul unei furtuni de nisip. A fost găsit abia după 9 zile. În acest timp, Prosperi a reușit să parcurgă aproximativ 300 de kilometri și a slăbit 18 kilograme. Patru ani mai târziu, Prosperi a participat din nou. Însă nici de această dată nu a ajuns la linia de sosire, întrucât și-a fracturat un deget de la picior.
- În Uniunea Sovietică, multe fabrici de cofetărie produceau ciocolatele Kara-Kum. Acestea au fost foarte solicitate de consumatori. Denumirea lor provine de la deșertul care ocupă cea mai mare suprafață de pe teritoriul Turkmekinstanului.
- În iunie 1967, a avut loc un război de 6 zile între Egipt și Israel. Chiar dacă au trecut mai mult de 50 de ani de la acest conflict, zonele de frontieră încă mai sunt minate. Cămilele deseori rătăcesc aici, iar finalul este trist. Nu în zadar, această zona este numită “locul cămilelor zburătoare”.
- Teritoriul Arabiei Saudite este de aproximativ 2.000.000 de kilometri pătrați. Însă aici nu există nici un râu, cea mai mare parte a țării este ocupată de deserturi. După ploi, albiile uscate sunt umplute cu apă pentru o perioada de timp. Cel mai lung râu din Arabia Saudită este Er-Rumma, cu o lungime de peste 900 de kilometri.
- Rădăcinile multor plante care cresc în deserturi ajung la o adâncime de 20 de metri. Lungimea rădăcinilor depășește semnificativ partea de la sol a plantei. Doar astfel reușesc să obțină umididatea necesară.
- Hotelul Palacio de Sal este situat în Bolivia, la marginea deșertului Salar de Uyuni. A devenit celebru pentru că este construit din blocuri de sare. În total, au fost utilizate aproximativ 10 mii de tone de sare - cel mai accesibil material din aceste locuri. Cantitatea de precipitații este foarte redusă, factor care salvează hotelul de la distrugere. Chiar dacă proprietarii hotelului au interzis acest lucru, mulți turiști care vor să se asigure că acesta este construit într-adevăr din sare, încearcă pereții la gust.
- Broască africană este mai activă în sezonul ploios. Iar de temperaturile ridicate se salvează în gropi săpate la adâncimea de 15-20 de centimentri. Broască elimina o cantitate mare de mucus, care îi învăluie corpul. O astfel de “hibernare” poate dura până la 7 ani.
- Cel mai uscat deșert este Atacama, situat în Chile. Cantitatea medie anuală de precipitații este de aproximativ 1 mm. Este atât de uscat, încât chiar și pe vârfurile montane, la o altitudine de 6,5 km, nu există ghețari.
- Caravanele care trec prin deșertul Org-er-Ravi devin victime ale mirajelor. Călătorii au impresia că o oază imaginară nu este departe, dar un astfel de miraj este înșelător și îi poate duce în direcție greșită până la 700 de km.
- Odată, în deșertul chinezesc Takla Makan a nins 13 zile încontinuu.
- Deșertul Simpson din Australia se remarcă prin culoarea roșie a nisipului, de acea australienii îl numesc simplu- “Deșertul roșu”.
- Shoyna este un mic sat pescăresc, situat în Peninsula Kanin din Rusia de Nord și este considerat cel mai nordic deșert din lume, deoarece se află la marginea cercului polar.
Alte curiozități care te-ar putea interesa: Curiozități despre flori
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!