Top 5 cele mai ciudate descoperiri făcute sub nisipurile din Sahara
Richat – „Ochiul deșertului”
În 1965, a fost văzut un obiect uimitor de pe bordul navei spațiale Gemini-4; o structură inelară cu un diametru de 50 de kilometri. Oamenii de știință au estimat vârsta acestei structuri la câteva sute de milioane de ani, dar nu au reușit să stabilească natura originii.
Acum, „Ochiul deșertului” se numește Richat și există mai multe ipoteze ale formării sale:
- Cea mai populară versiune este asocierea cu un meteorit care a căzut cândva pe Pământ. Dar această versiune nu a fost niciodată confirmată oficial, deoarece nu s-au găsit urme de impact în roci și nici un crater de la vreun meteorit.
- O altă ipoteză spune că structura ar fi de origine vulcanică, dar nici aici nu este totul clar, deoarece forma obiectului nu este în niciun caz potrivită pentru a confirma această versiune. Astfel, “Ochiul deșertului” rămâne un fenomen natural uimitor, iar formarea lui rămâne un mister.
Cetățile pierdute
În 2010, oamenii de știință au descoperit peste 100 de cetăți în inima Saharei. Toate au aparținut cândva poporului antic numit „Garamant”, care a trăit în Libia actuală.
În acea perioadă (secolul II î.Hr. – VII d.Hr.), teritoriul deșertului modern era deja arid, iar oamenii își asigurau nevoia de apă prin exploatarea rezervoarelor subterane. Dar apoi sursele subterane au secat, iar Sahara a îngropat orașe întregi sub nisipurile sale.
Sticla deșertului libian
Un alt mister care încă fascinează oamenii de știință este o piatră sticloasă de culoare galben-verde (sticla libiană), ea poate fi găsită în cele mai neașteptate locuri din Sahara.
Există chiar și unele zone în deșert unde dunele nu constau din nisip obișnuit, ci din bucăți de sticlă translucidă. Acest material a fost găsit și în mormântul lui Tutankhamon.
Nu s-a stabilit încă în mod clar natura originii sticlei libiene, dar există două versiuni principale. Potrivit unuia dintre ei, aceasta este produsul căderii unui meteorit. Dar, conform unei alte teorii, sticla libiană s-a format ca urmare a fulgerelor care au lovit nisipul.
Râul pierdut
Sahara nu a fost întotdeauna un deșert. Studiile au arătat că odată au existat râuri în această zonă. Una dintre confirmări este canalul unui râu antic din Mauritania.
Canalul este clar vizibil din spațiu. Râul Tamanrasset transporta apă către Oceanul Atlantic, avea o lungime de peste 500 km și putea fi inclus pe lista celor mai lungi râuri din lume. Oamenii de știință cred că râul a secat cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.
Oceanul antic
Nu numai râurile scăldau odată Sahara, ci și oceanul. Acest lucru este confirmat de rămășițele balenelor antice pe care oamenii de știință le-au descoperit în deșert.
Pe lângă rămășițele balenelor, au fost găsite și rămășițe de rechini mari, rămășițe de broaște țestoase uriașe și crocodili, ceea ce reprezintă o altă confirmare a existenței unui ocean antic în Sahara.
Nimeni nu poate ști ce mistere vor mai fi descoperite în Sahara.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!