Cu aproximativ 200 de țări și peste 7,5 miliarde de oameni, descoperim zilnic o multitudine de curiozități interesante despre lume. În ținuturile Kiwi, de exemplu, vei găsi cea mai mare densitate de proprietari de animale de companie de pe planetă. Și în Nicaragua, vei găsi unul dintre singurele două steaguri din lume care prezintă culoarea mov. Ești însetat după mai multe curiozități despre lume și despre populația ei în continuă creștere? Citește mai departe pentru a află câteva curiozități interesante despre ce există în lume, despre care probabil încă nu ai auzit.
Indiferent unde te duci, este reconfortant să știi că te poți bucură întotdeauna de o Coca-Cola, cum spune și reclama. Ei bine, aproape oriunde. În timp ce această băutură gazoasă este vândută practic peste tot, încă nu și-a făcut (oficial) drumul spre Coreea de Nord sau Cuba, potrivit BBC. Asta pentru că aceste țări se află sub embargouri comerciale pe termen lung cu SUA.
Cu toate acestea, unii oameni spun că se găsește Coca Cola de contrabandă, adusă probabil din țările vecine, dacă știi unde să cauți, dar că este mult mai scumpă decât oriunde altundeva.
Populația totală a lumii este mai mare de 7,5 miliarde. Și, evident, acest număr sună uriaș. Cu toate acestea, s-ar putea să te simți mai confortabil știind că, dacă fiecare dintre acei oameni ar sta umăr la umăr, toți s-ar putea încadra în cei peste 800 km pătrați din Los Angeles, potrivit Național Geographic.
S-ar putea crede că gemenii sunt o raritate, dar de fapt devin mai obișnuiți ca niciodată. Din aproximativ 1915, când începe înregistrarea statistică, până în 1980, aproximativ unul din 50 de bebeluși născuți era un geamăn, o rată de 2%. Apoi, rata a început să crească: până în 1995, a fost de 2,5 la sută. Rata a depășit 3 la sută în 2001 și a atins 3,3 la sută în 2010. Asta înseamnă că unul din 30 de copii născuți este un geamăn.
Oamenii de știință cred că această tendință se datorează faptului că femeile în vârstă tind să aibă mai mulți gemeni, iar femeile aleg să-și întemeieze familiile mai târziu. Tratamentele de fertilitate, cum ar fi fertilizarea în vitro, joacă probabil, de asemenea, un rol.
„Am încercat pe vârful limbii acest nou soi de ardei iute și a ars, la propriu”, a spus Mike Smith, cultivatorul care a inventat ardeiul iute “Respirația Dragonului” împreună cu oamenii de știință de la Universitatea Nottingham. Deci, de ce să faci un ardei atât de nepractic? După cum se dovedește, chilli-ul a fost inițial dezvoltat pentru a fi utilizat în tratamentul medical ca un anestezic care poate amorti pielea, nu ca un aliment.
Deși există oameni scunzi și înalți peste tot, Indonezia găzduiește unii dintre cei mai scunzi oameni din lume, potrivit datelor compilate din diferite surse globale de către Telegraph în 2017.
Când se iau în considerare ambele sexe, adultul mediu este de aproximativ 1,55 m. Oamenii din Bolivia nu tind să fie mult mai înalți, cu o înălțime medie a adulților de 1,60 m. Cei mai înalți oameni dintre noi trăiesc în Olanda, unde înălțimea medie a adulților este de 1,82 m.
Din simplitate, majoritatea celor peste 200 de țări din lume folosesc sistemul metric atunci când descriu lucruri precum lungimea sau masa. Cu toate acestea, există trei țări care se remarcă printr-un altfel de sistem de măsură: Liberia, Myanmar și Statele Unite.
Și în curând, acest număr ar putea fi redus la două. În 2018, ministrul comerțului și industriei din Liberia, Wilson Tarpeh, a declarat că guvernul intenționează să adopte sistemul metric pentru a promova răspunderea și transparența în comerț, conform observatorului liberian.
Oamenii care locuiesc pe dealul Mamungkukumpurangkuntjunya, Australia, au nevoie de puțină răbdare atunci când vine vorba să învețe să scrie numele orașului lor natal. Dar știi ce? La fel și oamenii din Lacul Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg din Massachusetts și Tweebuffelsmeteen-skootmorsdoodgeskietfontein din Africa de Sud.
Niciunul dintre ei nu are la fel de multă treaba de făcut atunci când își notează adresa ca cei care locuiesc în Taumatawhakatangihanga-koauauotamateaturipukakapikimaung-ahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Noua Zeelandă. Cu 85 de litere, acesta este cel mai lung nume de așezare omenească din lume.
S-ar putea să vă gândiți că sunteți obișnuiți cu aerul rece și cu vânturi puternice, dar ziua medie de iarnă nu are nimic în comun cu cea mai rece zi înregistrată vreodată, care a fost de -63 grade celsius. Temperatura a fost înregistrată în Antarctica pe parcursul unei perioade de cercetare între 2004 și 2016. Doar câteva respirații de aer la acea temperaturĂ POT provoca hemoragii în plămâni și te vor ucide.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), până în 2012, 50,5% din populația lumii erau persoane cu vârstă sub 30 de ani. Aproximativ 89,7% dintre acești tineri trăiesc în economii emergente și în curs de dezvoltare, precum Asia și Africa.
Deși majoritatea populației umane are în prezent sub 30 de ani, există încă o mulțime de oameni în vârstă printre noi. De fapt, 12,3% dintre oamenii de pe Pământ au vârstă de 60 de ani și peste. Se preconizează că acest număr va ajunge la 22% până în 2050.
Cu 221.800 de insule, se crede că Suedia are mai multe insule decât orice altă țară din lume. Doar aproximativ 1.000 dintre ele sunt locuite.
Familia regală britanică poate fi cea mai faimoasă familie regală de pe planetă, dar există încă o mulțime de alți regi și regine în lume. În total, există 28 de familii regale care conduc peste un total de 43 de țări din întreaga lume, inclusiv Japonia, Spania, Elveția, Bhutan, Thailanda, Monaco, Suedia, Olanda și Liechtenstein.
Locuitorii din nordul Americii de Nord se mândresc cu 396,9 milioane de hectare de păduri, sau nouă la sută din toată suprafațapădurilor din întreaga lume, potrivit Natural Resources Canada. Una dintre acele curiozități despre lume care îți confirmă, din nou, că nivelul de trăi în Canada este net superior multor țări de pe glob.
Cu aproximativ 950 de milioane de vorbitori nativi și încă 200 de milioane de oameni care vorbesc chineza mandarină ca a două limbă, este cea mai populară limbă din lume.
În timpul vieții sale, între 1162 și 1227, Genghis Khan a avut nenumărați copii. Și, deși s-ar putea să nu știm niciodată cu exactitate câți descendenți a avut liderul Imperiului Mongol, oamenii de știință cred acum că aproximativ 1 din 200 de oameni – adică 16 milioane de oameni – sunt un descendent direct al său, potrivit unei lucrări de genetică istorică din 2003.
Tokyo este un oraș în plină expansiune – nu numai conform standardelor japoneze, ci și în comparație cu orașele din întreaga lume. Cu aproximativ 37 de milioane de oameni care trăiesc în Tokyo, este cel mai mare oraș din lume în ceea ce privește densitatea populației, potrivit Reuters. Următorul oraș ca mărime este Delhi, India, (29 de milioane de locuitori) și Shanghai, China (26 de milioane de locuitori).
Oamenii care locuiesc în Nouă Zeelandă par să adore să aibă un animal în jur. De aceea, 68% dintre gospodăriile din țară au un animal de companie, mai mult decât orice altă națiune din lume. Americanii iubesc, de asemenea, prietenii cu blană, motiv pentru care mai mult de jumătate din toate casele din SUA au fie un câine, fie o pisica (sau ambii).
Există mai mulți oameni necontactați în zona Amazonului din Brazilia decât în orice altă parte a planetei, numărul triburilor izolate fiind considerat a fi mai mare de 100. Această informație este cu siguranță una dintre cele mai interesante curiozități despre lume, mai ales că în secolul 21 este de neconceput să nu figurezi într-un recensământ sau să nu fi conectat.
Multe locuri din întreaga lume încearcă să-și dea seama cum să își refacă infrastructura pentru a găzdui bicicliști și sperăm, să încurajeze locuitorii să folosească modul de transport ecologic. De aceea Copenhaga a devenit un astfel de model; potrivit Wired, este cel mai potrivit oraș pentru biciclete din lume.
Se estimează că există 72 de milioane de surdo-muți în întreaga lume. Există, de asemenea, aproximativ 300 de limbi de semne diferite – inclusiv limbajul semnelor americane și limbajul semnelor internaționale – precum și 41 de țări care le recunosc ca limbă oficială.
Dacă zonele orare ale Pământului ar fi separate fiecare de o oră, atunci am avea 24 de zone orare, ceea ce sună destul de simplu. Cu toate acestea, situația este puțin mai complicată de atât. Deoarece multe fusuri orare diferă doar cu 30 sau 45 de minute, ele nu se încadrează într-un interval de 24 de ore, ceea ce înseamnă că sunt mai mult de 24, deși este greu de spus exact câte
Alte curiozități care te-ar putea interesa: Curiozități despre deșert
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!