6 efecte ale psihologiei care te vor ajuta să devii mai raţională
Efectul Pratfall. Oamenii te vor îndrăgi mai mult, dacă nu vei fi perfect.
Efectul Pygmalion. Așteptările mari cresc productivitatea
Acest fenomen a fost studiat de psihologul Robert Rosenthal. El a efectuat teste-IQ în şcoli, iar apoi a raportat profesorilor constatări false. Acei copii care arătau rezultate medii, le raporta ca foarte bune, cei care într-adevăr aveau rezultate excelente, le raporta ca medii. În rezultat copii cu rezultate “foarte bune” au început a învăța mai bine. S-a întâmplat acest lucru, deoarece profesorii au avut de la ei așteptări mai mari, iar presiunea creată i-a făcut să înveţe mai bine. Concluziile făcute de Rosenthal, sunt caracteristice nu doar pentru învățământ.
“Așteptările sunt cele care vă creează realitatea” – spune Rosenthal.
Dacă vrei să obţii ceva important în viaţă , va trebui să-ţi propui obiective ireale şi să-ţi supraestimezi capacitatea de a le îndeplini. Iar aceasta va funcționa. Cercetătorii mai afirmă, că liderii care cer de la subalternii lor rezultate ireale, obțin de la echipă un profit mai mare, decât cei care-şi propun “scopuri reale”.
Paradoxul alegerii. Cu cât avem mai multe opțiuni de alegere, cu atât suntem mai nesatisfăcuți de decizia luată.
Efectul martorului. Cu cât mai multe persoane sunt în jurul celui care are nevoie de ajutor, cu atât probabilitatea că cineva îl va ajuta este mai mică.
Efectul Spotlight. Persoanele preocupate permanent de propriile gânduri, nu observă lucrurile evidente din jurul lor.
Majoritatea oamenilor la momentul actual sunt preocupați de careva gânduri serioase. Iar când aceştia se află în societate sunt adânciți în propriile gânduri şi nu observă lucrurile evidente din jur, afirmă oamenii de ştiinţă.
Cu alte cuvinte, le este indiferent cum arăți tu când mergi la oficiu sau universitate. Cei mai mulți nici nu vor acorda atenție aspectului tău. Vei fi în centrul atenției mult mai rar decât crezi. Nu e cazul să dai mulți bani pe o mașină sau un telefon pentru a te lăuda în faţa colegilor: pentru că multora dintre ei, le este indiferent ce ai tu. Ei sunt preocupați de propriile probleme.
Efectul focalizării. Oamenii supraestimează importanţa lucrurilor şi a evenimentelor, despre care se gândesc.
“Nimic în viață nu este atât de important, precum ţi se pare.“ spune David Kahneman
Pentru a combate acest efect psihologic va trebui să însușești o axiomă simplă: nimic nu va fi la fel de important peste un an, sau chiar peste o săptămână , cum ţi se pare astăzi. Abordează o atitudine mai simplă şi ușoară faţă de viaţă. Şi, da, conformează-te cu faptul că oamenii nu pot prezice viitorul. De acea ar fi mai bine să încetezi să-ţi faci planuri pe termen lung.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!