Cum să ai un somn sănatos. Iată 6 sfaturi pe care trebuie să le urmezi pentru a avea un somn sănătos
Somnul nostru este la fel de important ca și alimentația noastră și ca activitățile fizice de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali. Lipsa somnului în timp provoacă numeroase afecțiuni serioase , dar și stări de nervi și mult stres.
Încearcă să redai putere organismului să o ia de la început printr-un somn odihnitor, nu contează orele multe de somn, contează calitatea acestuia, spun specialiști. Tot specialiștii ne spun că un număr de 7-8 ore de somn este suficient.
Iată câteva metode foarte ușor de respectat pentru a avea un somn de calitate.
Respectă ora de culcare și cea de trezire
Ține cont de alimentele pe care le consumi înainte de culcare
Este foarte important acest aspect, atât alimentația înainte de somn, cât și cea de peste zi influențează într-un procent foarte mare calitatea somnului tău. Încearcă să iei ultima gustare cu 2-3 ore înainte de somn, altfel dacă te vei pune în pat imediat după o masă copioasă există mari șanse să apară arsurile la nivelul pieptului (reflux gastroesofagian), dar și alte neplăceri la nivel digestiv.
Medicii nu recomandă sub nicio fromă consumul de cofeină, sucuri acidulate, băuturi alcoolice, mâncăruri prăjite sau condimentate, de asemenea nu este indicat să fumăm înainte de somn.
Totuși există câteva gustări care sunt permise și nu dăunează calității somnului nostru: banana coaptă, kiwi, migdale, nuci, fulgi de ovăz sau pur și simplu poți savura un ceai de mușețel.
Antrenează-te zilnic
Să faci mișcare în fiecare zi, nu înseamnă neapărat că trebuie să execuți un antrenament de mare intensitate, precum o fac sportivii de mare performanță. Poți alege o plimbare în parc, o sesiune de joacă cu copii, un antrenament de 30 de minute cu o intensitate redusă, totul să se rezume la depăsirea confortului tău pentru un timp scurt.
Sunt indicate aceste activități sau antrenamente în prima parte a zilei, seara fiind indicate exercițiile de yoga sau oricare activități pentru relaxarea mușchilor. Unele studii arată creșterea calității somnului persoanelor care fac mișcare zilnic.
Asigură-te că patul îți este confortabil
Nu neglija acest aspect! Ai grijă ca: salteaua, perna, pilota și restul să corespundă nevoilor tale. Durerile de spate în mare parte se datorează saltelei nepotrivite. Este indicat să consultați magazinele de specialitate pentru a obține mai multe informații și recomandări în acest sens.
Atenție la un alt detaliu!
Lenjeria trebuie spălată o dată pe săptămână, indiferent dacă aceasta considerăm că este murdară sau nu. Mirosul proaspăt de detergenți și balsam sunt și ei factori care contribuie la calitatea somnului nostru.
Stabilește temperatura optimă în dormitorul tău
Renunță la gadget-uri înainte de somn
Medicii sunt cei care ne recomandă să nu folosim tablete, laptoprui sau telefoane înainte de somn pentru că există șanse să avem un somn de proastă calitate. Datorită luminii albastre artificiale, generate de ecranele acestora infulențează în mod direct modul în care corpul nostru produce melatonină, hormon al somnului secretat de creier.
În special, celor mici nu este recomandat înaintea somnului folosirea acestor gadget-uri deoarece în timp pot apărea probleme din punctul de vedere al concentrării.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!