O tehnică simplă, dar eficientă, care te va ajuta să faci față anxietății
Însă există oameni care își fac griji constant, cu sau fără motiv. În astfel de cazuri, nu mai vorbim despre emoția „anxietate”, ci despre caracteristica personalității anxioase.
Anxietatea este redundantă și inutilă, iar omul anxios nu este de aceeași părere. El crede că prin îngrijorare previne evenimentele neplăcute, reduce probabilitatea că i se va întâmpla ceva rău.
Cum se manifestă anxietatea?
Poate fi gestionată anxietatea?
Anxietatea este inutilă. Este epuizantă, te aruncă într-o stare emoțională extrem de negativă, te lipsește de capacitatea de a acționa, de a-ți influența viața și de a lua decizii. „Mixerul de gânduri” poate și trebuie oprit.
Emoțiile negative sunt automate, ele se aprind „de la sine”, emoțiile pozitive nu sunt automate și pentru a le activa, trebuie să o faci prin conștientizare și efort volitiv (excepție sunt stările afective – bucuria puternică bruscă, mirarea etc.).
Pentru a reduce anxietatea, pentru a-ți reorienta gândurile într-o direcție pozitivă, trebuie să depui efort:
- În primul rând, este important să-ți observi anxietatea, să urmărești că îți faci griji.
- În al doilea rând, trebuie să-ți reamintești că anxietatea, spre deosebire de frică, nu se bazează pe fapte, ci doar pe presupuneri, experiențe anterioare și fantezii.
Acesta este doar „filmul tău interior”, pe care tu și numai tu îl poți activa și dezactiva.
Tehnica „Privirea din viitor” pentru ameliorarea anxietății
Imaginează-ți că au trecut 2 luni. Imaginează-te în acest viitor apropiat. „De acolo”, încearcă să-ți amintești evenimentul despre care îți faci griji acum.
Cel mai probabil, vei simți că în acest viitor deja nu-ți mai amintești evenimentul.
Dacă evenimentul a avut consecințe, tangibile chiar și după două luni, deja te-ai calmat și ai acceptat situația. Dacă astăzi te-ai întâlni cu tine, cea din viitor, ce ți-ai spune?
Dacă situația este minoră, acest exercițiu poate fi suficient. Dacă situația este gravă, trebuie să pătrunzi mai adânc în viitor.
Imaginează-ți că a trecut un an sau chiar trei ani și repeți exercițiul. Încearcă să memorezi ce crezi tu din viitor, despre tine, cea de azi?
Dacă îți este dificil să vizualizezi viitorul, schimbă puțin exercițiul – fă o pregătire preliminară.
Mai întâi, amintește-ți o situație pe care ai trăit-o acum o săptămână. S-ar putea să nu-ți amintești – și este foarte bine! Dar dacă îți amintești această situație, atunci urmărește ce simți acum în raport cu ea.
În continuare, încearcă să-ți amintești o situație din cauza căreia ți-ai făcut griji acum cinci-zece ani. Îți provoacă sentimente, emoții? Ce părere ai despre această poveste acum?
Acestea sunt sentimentele și senzațiile pe care le vei experimenta în viitorul real în raport cu tine în prezent. Memorează acest sentiment și realizează exercițiul „Privirea din viitor”.
S-ar putea să nu poți face acest exercițiu prima dată, dar odată ce îl stăpânești, acesta va deveni un instrument de încredere pentru a-ți îmblânzi anxietatea. Vei învăța să eliberezi situațiile!
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!