Cum înțelegi că ești epuizat emoțional: acordă atenție acestor 4 semne
Epuizarea emoțională – este o stare de devastare, cauzată de acumularea stresului la locul de muncă și / sau în viața personală. Uneori, același termen este folosit pentru a descrie „arderea” și sentimentul lipsei de energie pentru îndeplinirea îndatoririlor zilnice.
Iată câteva semne că ești epuizat emoțional și ce să faci în acest sens.
Lipsa motivației de a lucra, a crea și a-ți urmări obiectivele.
Sentimentul că te-ai ”blocat” în viață sau într-o situație
Se poate manifesta prin lipsa motivației de a găsi soluții noi sau prin sentimentul că viața nu se va schimba niciodată în bine.
Drept urmare, omul poate dezvolta depresie, furie și iritabilitate, care se pot manifesta prin durere de cap, oboseală fizică, durere musculară, lipsa somnului, apetit slab.
Soluția: cere ajutorul unei persoane. Poate fi un prieten, un membru al familiei sau poți cere ajutorul unui specialist.
Căutarea ajutorului nu numai că atenuează sarcina de a simți și a depăși singur această problemă, dar îți permite să primești informații și opinii de la o sursă externă, neutră, care poate fi descoperirea de care ai nevoie.
Iritabilitate
Atunci când nu ne ținem emoțiile sub control, este mai dificil să controlăm ceea ce poate fi perceput ca furie irațională. De fapt, atunci când suntem epuizați, suntem disperați să rămânem calmi pentru ca munca și sarcinile noastre să nu iasă de sub control. Este obositor și frustrant!
Epuizarea emoțională caută o cale de ieșire și nu-i pasă cine primește sarcina principală.
Soluția: Un mod sigur de a elimina această mânie este prin respirație. Când ne enervăm și ne supărăm, respirația și bătăile inimii se accelerează, activând reacția „luptă sau fugi”. Când se întâmplă acest lucru, este mai dificil să gândim rațional sau să luăm decizii corecte.
Când revenim la respirația normală, aceasta calmează și ușurează reacția „luptă sau fugi”, astfel încât corpul revine la homeostază.
Oboseală constantă și somn prost.
Epuizarea emoțională nu te face să adormi imediat, dimpotrivă. Insomnia este asociată cu numeroase tulburări emoționale și mentale și, din moment ce corpul, mintea și spiritul sunt interconectate, nu este surprinzător că, dacă ceva este în neregulă, întregul sistem este afectat.
Somnul este foarte important pentru sănătate. de aceea, acordă atenție regimului de somn. Lucrezi la sarcini nefinisate în timp ce încerci să dormi? Noaptea te lupți cu emoții și gânduri? Toate acestea pot indica epuizare emoțională, care aduce oboseală constantă în timpul zilei și săptămânii.
Soluția: O modalitate de a ameliora aceste simptome – este să-ți creezi un regim ritual de somn. Cu câteva ore înainte de culcare, reduce la minimum utilizarea gadget-urilor sau a muncii. Tot ce nu ai reușit să finisezi astăzi, scrie și continuă mâine. Astfel îi vei oferi minții și corpului odihna atât de necesară.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!