Lucruri interesante despre vegetarieni
-
Însăși termenul „vegetarian” a apărut relativ recent - în secolul al XIX-lea. Înainte, oamenii care nu mâncau carne erau numiți „pitagorici”. Marele filozof și matematician a mâncat doar pâine, legume și miere.
Mulți dintre adepții săi au scos și carnea din dieta lor. Pitagora însuși era sigur că oamenii, după moarte, se reîncarnează în animale. Și asta înseamnă – că nu poți să-ți mănânci propriul corp.
-
Un psiholog din Marea Britanie, Hank Rothgerber, a descoperit că fiecare al treilea vegetarian, dacă se află în stare de ebrietate, se abate de la principii și începe să mănânce carne. Această concluzie a fost făcută de Rothgerber după un sondaj anonim între vegetarieni.
-
Celebru vegetarian a fost Albert Einstein. El credea că alimentele vegetale l-au ajutat să îmbunătățească memoria. Potrivit acestuia, vegetarianismul aduce nu numai mari beneficii organismului, ci și păstrează viața pe pământ.
Criticii susțin însă că Einstein nu a fost vegetarian pe deplin, dar a renunțat complet la carne doar cu un an înainte de moarte.
-
În Australia, o nouă direcție a vegetarianismului câștigă popularitate. Adepții săi mănâncă carne de cangur și refuză alte tipuri de carne. Mai mult, ei fac acest lucru nu din motive etice, ci doar din cauza convingerii că carnea de cangur are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol și este ușor absorbită de organism.
-
Vegetarienii se găsesc chiar și printre culturisti. De exemplu, Bill Pearl nu a consumat carne. Dar acest lucru nu l-a împiedicat să câștige de patru ori titlul „Domnul Univers”. Mai mult, a câștigat ultima victorie la o vârstă respectabilă - 41 de ani.
Dar, după ce a renunțat la carne, Bill a continuat să mănânce lapte și ouă, crezând că acestea furnizează proteinele necesare pentru a construi mușchi. În cei mai buni ani ai săi, greutatea atletului a fost de 110 kg.
-
Mulți au încercat să devină vegetarieni. Până când nu toată lumea este capabilă să rămână așa toată viața. Patru din cinci potențiali vegetarieni s-au întors să mănânce carne în primul an.
-
Vegetarianismul afectează speranța de viață? Un exemplu în acest sens este un țăran din Anglia, Thomas Parr, care a trăit doar cu alimente vegetale timp de 152 de ani. La vârsta de 120 de ani, s-a căsătorit pentru a doua oară.
De asemenea, s-a demonstrat că vegetarienii au rareori un apendice inflamat, mai puține probleme cardiace și hipertensiune arterială.
-
Prima societate vegetariană s-a format în Anglia în 1847. Membrii săi au încercat să respingă convingerea că vegetarianismul este incompatibil cu sănătatea și longevitatea.
În Rusia, prima societate de acest gen a apărut chiar la începutul secolului al XX-lea - în 1901. Și majoritatea vegetarienilor trăiesc în India - aproximativ 70% din numărul lor total de pe planeta noastră.
-
Adepții vegetarianismului au chiar și propria zi de sărbătoare. În 1977, Societatea vegetariană nord-americană a propus să sărbătorească în fiecare an ziua de 1 octombrie, Ziua Mondială a Vegetarianului. Un an mai târziu, această idee a fost susținută de Uniunea Internațională Vegetariană.
-
Vegetarienii suferă de deficit de vitamin B12
Vegetarienii pot obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie dintr-o dietă pe bază de plante, cu excepția vitaminei B12, care se găsește în carne, pește, ouă și produse lactate. Vegetarienii ar putea obține această vitamină din cereale și suplimente bogate în vitamine, dar de obicei acest lucru nu este suficient.
O deficiență a vitaminei B12 poate declanșa o supraproducție a aminoacizilor homocisteină, ducând la depresie, oboseală, slăbiciune, greață, constipație, anemie, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Cei mai expuși riscului sunt veganii care nu consumă carne și produse de origine animală. Cu toate acestea, chiar și vegetarieni obișnuiți sunt expuși riscului de a dezvolta deficit de vitamina B12. Cercetările au arătat că 92% dintre vegani și 67% dintre lacto-ovo-vegetarieni au deficit de B12.
-
“The China Study” este o carte bazată pe un studiu de 20 de ani care compară ratele mortalității în rândul consumatorilor de carne și vegetarieni.
Conform acestei cărți, cetățenii țărilor care au consumat mai multă carne au avut rate mai mari de deces din cauza „bolilor din Occident” (cum ar fi cancerul și diabetul), în timp ce acele țări care au consumat mai multe alimente vegetale aveau oameni mai sănătoși.
-
Oamenii de știință britanici au descoperit că după IQ-ul unui copil poate prezice probabilitatea ca o acesta să devină vegetarian la maturitate.
Cu cât IQ-ul este mai mare, cu atât este mai probabil ca copilul să devină vegetarian în viitor.
-
Au fost luate măsuri interesante în Los Angeles pentru a reduce consumul de carne, pentru a îmbunătăți sănătatea publică și mediul înconjurător. Din 2012, toate zilele de luni sunt considerate oficial „fără carne”.
Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care nu doresc să renunțe la alimentele preferate, dar sunt gata să reducă din cantitate.
Ce crezi? Ți s-a părut interesant? Împarte cu prietenii tăi!